Pretty in pink ?

Vanaf het moment dat je okselklieren worden weggenomen waarschuwen de artsen je voor een zogenaamde “dikke arm”. De okselklieren zorgen namelijk voor de afvoer van afvalstoffen uit de arm. Wanneer deze er niet meer zijn, zal je lichaam het moeilijker hebben om deze afvalstoffen te laten verdwijnen. Als deze afvalstoffen zich ophopen dan krijg je een lymfoedeem of dikke arm. Je moet dus zelf mee de risico’s helpen te beperken. Wondjes proberen te vermijden of goed verzorgen, warmteverschillen vermijden, geen te spannende kledij of juwelen dragen , geen te zware lasten tillen, enz …

Ondanks de voorzorgen die ik heb genomen, heb ik het niet kunnen vermijden dat mijn arm gezwollen is. Nog niet ernstigs of onomkeerbaar maar het voelt wel allemaal zwaar en gespannen aan. De volgende stap is dus een steunkous dragen.  Gelukkig niet de hele tijd maar wanneer ik mijn arm intensief gebruik of bij warm weer.

Op zich niet zo erg natuurlijk maar ik had wel gehoopt dit te kunnen vermijden. Dus ben ik sinds gisteren de “trotse ?” eigenaar van een mooie roze steunkous voor mijn arm.

54704137070__1EF9935E-CC6B-4988-A30F-F53A2E08DE87

Toen ze me vertelden dat ik een steunkous zou moeten dragen, ging ik uit van een huidskleurige kous die je vaak ziet. Mijn verbazing was dus groot toen ik de keuze kreeg uit verschillende kleurtjes en motiefjes. Het ging van zwart, wit, groen, blauw tot fluoroze. Met de zomer in de aantocht besloot ik te gaan voor iets anders dan de gewone. Naar mijn gevoel geeft de huidskleurige kous al snel een medische bijklank. Ik hoop dit wat te vermijden met deze kleur.

Nu is het wat oefenen met het aan en uittrekken van de sok (niet zo eenvoudig) en het gewend worden van het gevoel. Voor het aantrekken heb ik een hulpmiddeltje gekregen. Een zak :-).

Steunkousenhulp-Sim-SlideIn eerste instantie voelde de druk van de kous erg aangenaam maar na enkele uren was ik toch wel blij dat ik ze kon uittrekken. Volgens de bandagisten zou de kleur niet opvallen bij het dragen van een tshirt. Door de zonnige kleur wordt de link niet gelegd met een steunkous. Ik ben benieuwd … :-).

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s