Bibberen onder de scan

“Dan plannen we nu nog even de PET-CT scan in. Dat is routine”

Dat was wat ik te horen krijg tijdens mijn controlebezoek in het ziekenhuis eind december. Uiteraard een routine-onderzoek voor de verpleging en waarschijnlijk ook voor heel wat patiënten. Ik begreep ook helemaal dat ze deze scan wilden uitvoeren in de aanloop naar mijn amputatie/reconstructie. Zij (en ik ook uiteraard) wilden weten als er 1 of andere verloren gelopen kankercel zich aan het manifesteren was.

Een beetje van mijn melk heb ik dan maar gereageerd:

“Ja maar, vorige keer heb ik een allergische reactie gehad tijdens deze scan”.

Ik kan het mij nog levendig herinneren … Het werd steeds warmer, mijn gezicht begon wat trekkering aan te voelen en dat ademen werd ook opeens zo moeilijk. Ik bleef mezelf maar wijsmaken dat ik me niets moest aanstellen, dat ik rustig moest blijven. Het was dus even schrikken als ik helemaal opgezwollen uit het toestel kwam.

“U kan best medicatie op voorhand innemen, dan wordt de kans op een reactie een stuk kleiner”.

Een stuk kleiner ? Bestaat er dan een reële kans dat ik dit terugkrijg ? Zal een nieuwe reactie erger zijn ? Waarom wilden ze dan een aantal weken geleden geen contrast toedienen omdat ze het risico niet wilden nemen ?

Ik ging helemaal van mijn melk weer naar huis. Deze keer niet nerveus om te wachten op de bloedresultaten maar wel voor dat onderzoek dat moest gebeuren.

Ik moest nog een kleine maand verder. Een maand vol angst en vol vragen. Iedereen probeerde me gerust te stellen. Rationeel wist ik wel dat het in orde zou komen maar het emotionele nam het over. Ik zag mezelf al sterven onder die scan. Ok, dat was wat overdreven maar toch begonnen mijn gedachten een eigen leven te leiden.

Ik contacteerde iedereen die ik kon contacteren. De huisdokter, de trajectbegeleider, de dienst allergie, de dienst nucleaire geneeskunde, de psychologe, … Allemaal in de hoop wat gerust gesteld te worden. Ik had het gevoel dat ik in het rond aan het spartelen was, op zoek naar de kant om me vast te houden.

Plots was het dan zover ! Bang vertelde ik de verpleger toch nog maar eens over mijn vorige ervaring.

“Oh maar we gaan enkel het contrast voor PET geven, niet voor de CT.

Ik had op de contrastvloeistof voor de CT gereageerd dus normaal zou alles goed moeten lopen. Zo blij dat ik was, zo verwonderd zat ik te kijken. Heb ik me daarom een maand zorgen lopen maken ? Hmmm … beetje zuur. Helemaal gerust was ik er nog niet in maar ik besloot te vertrouwen. En ja hoor, alles verliep zoals het moest !

Opgelucht en doodmoe van alle spanning die wegviel, ging ik naar huis. Tot dan had ik nog bijna niet gedacht aan het doel van de scan. Wat als ze iets zouden vinden. Toch weer spannend afwachten. Gelukkig kreeg ik enkele dagen later te horen dat er niets te zien was. Eind goed, al goed dus.

Als ik nu terugkijk dan besef ik dat heel erg fel heb gereageerd. In de ogen van velen, waarschijnlijk te fel maar ik had het niet meer in de hand. Ik heb ditmaal ook heel bewust mijn angst gedeeld met mijn omgeving. Dit zou ik vroeger niet gedaan hebben. Begrepen zij het of niet ? Ik weet het niet, maar ik ben er nu wel van overtuigd dat ik het recht heb om bang te zijn ook al begrijpt niet iedereen dat gevoel. Ik hoef me hier niet voor te schamen !

 

Een reactie op “Bibberen onder de scan

  1. Je hebt zeker niet te hevig gereageerd. Wat je allemaal hebt doorstaan en wat er nog komen zal…
    Ik herinner me nog goed toen we hoorden van je reactie op de contrastvloeistof. Ook dat komt er nog bij, die gedachte heb ik regelmatig gehad. Het blijft niet alleen met het behandelen maar het is zóveel meer.
    Een mens kan ook maar een bepaalde dosis per keer verwerken. Jij hebt geen recuperatie gehad, zowel lichamelijk en zeker emotioneel. Dus reageer maar.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s